Leerkrachten en leerlingen van De Vloedlijn zetten hun beste beentje voor

 

DeVloedlijnRun01 

Op 6 december vond in Brugge de kerstloop plaats. Huis aan Zee was een van de goede doelen.
Alle leerkrachten (en sympathisanten) van De Vloedlijn, de opvoeders en kinderen hebben de wedstrijd tot een goed einde gebracht. Scholengroep Stroom was duidelijk zichtbaar op de Brugse markt en aan de Burg. We mogen echt spreken van een topavond!

DeVloedlijnRun02

 

DeVloedlijnRun05

DeVloedlijnRun03

 

DeVloedlijnRun04

De Sint brengt wat exta mee naar Huis aan Zee

 

DeVloedlijnSint1 

In Huis aan Zee heeft de Sint een bezoek gebracht aan alle brave kindjes. Behalve zijn trouwe Piet had de Sint ook nog mensen mee met sponsoring voor Huis aan Zee.
Een cheque van 1100 euro werd geschonken door Nathalie Debrauwer door de verkoop van steunkaarten. 1138 euro werd geschonken door Scala fotografie, onder leiding van Steven Decroos. Ze hebben dit verdiend door een fotoshoot te organiseren ten voordele van Huis aan Zee.

Langs deze weg wil Huis aan Zee de Sint en de sponsors nog eens bedanken.

DeVloedlijnSint2

De Morootjes en Middenschool Bredene wandelen en lopen ten voordele van Rode Neuzen Dag

 

MorMSBred02 

Een warme samenwerking tussen basisschool de Morootjes in de Oostendse wijk Opex en de Autonome Middenschool van Bredene. Samen organiseerden ze een wandel- en loopevenement ten voordele van de Rode Neuzen Dag.

De start lag bij de Spuikom, ter hoogte van de Thomas Van Loostraat, en de aankomst was voorzien in de Nukkerwijkstraat, even verderop in Bredene. Tientallen kinderen en hun ouders bonden strak de veters aan. Maar vooraleer het startschot weerklonk, was er een opwarmsessie om helemaal in de ‘mood’ te komen. Gelukkig waren er ook verschillende ‘sneukelkraampjes’ waar iedereen wat energie kon opdoen. Natuurlijk gingen de bekende rode neuzen zelf ook vlotjes over de toonbank. Elke deelnemer kreeg, tot slot, een verrassing mee naar huis.

MorMSBred01   MorMSBred03

 Artikel verschenen op de website van HLN

6de jaar humane wetenschappen Athena en OKAN-leerlingen slaan handen in elkaar voor mooi verbindingsproject

 

Athena fiets 

In de campus Pegasus van de school Athena pakten de leerlingen humane wetenschappen uit met een opvallend project om bruggen te bouwen met de leerlingen van het OKAN-onderwijs.

De nieuwe middelbare school Athena, dat een campus heeft met Pegasus in de Steensedijk en met Centrum in de Spilliaertstraat, pakte uit met een opvallend project. “De leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen, goed voor drie klassen van in totaal 60 leerlingen, leggen deze week een Geïntegreerde Werkperiode of GWP-project af”, vertelt Pedra Everaert van Athena. “Tegelijk volgen een dertigtal leerlingen OKAN-les, of voluit onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen, in de campus in de Steensedijk. De studenten humane wetenschappen legden voor één dag de focus op hun collega’s van het OKAN. Beide groepen gingen in het kader van de GWP een samenwerking aan onder de naam Project Fandando, wat Esperanto is voor ‘verbinding’. Het doel is duidelijk: leerlingen en leerkrachten van de vakgroep humane wetenschappen en OKAN trachten via verschillende workshops breuklijnen te overstijgen. Op een informele, warme manier proberen ze te achterhalen wat hen bindt en wat in de toekomst nog meer verbindend kan werken.” Op het programma stonden bijvoorbeeld een potje voetbal, dans, kook- en zelfs fietslessen. Er werd ook een kunstwerk gemaakt. “Hoe dan ook staat dialoog centraal.”

Artikel verschenen op de website van HLN

Recordaantal leerlingen in nieuwe hotelschool Foodbox: “Modern, gezellig en prettig hier les te volgen”

 

Foodbox leerlingen 01 

De Foodbox draait op volle toeren. De nieuwe hotelschool naast het Ensorinstituut heeft een recordaantal leerlingen en opent op 14 oktober het klantenrestaurant. Ook avondschool Scala maakt volop gebruik van de Foodbox. 

Er staat nog Hotelschool Oostende in kleine letters aan de ingang van het gebouw aan de Jungbluthlaan en ook in de volksmond zal men het altijd zo blijven noemen, maar officieel is het de Foodbox.
“We hebben definitief de site aan het station verlaten. We investeerden 3,8 miljoen euro in de bouw die twee schooljaren duurde en de inrichting van de keukens kostte 200.000 euro”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom (GO).
Op de gelijkvloerse verdieping zijn er het onthaal, kleedkamers en koelcellen, op de eerste verdieping vier leskeukens, wasstraat en zaal waar leerlingen koken en bedienen voor hun medestudenten. Op de bovenste verdieping is er een grote open keuken en klantenrestaurant met dertig plaatsen, uitbreidbaar met evenveel plaatsen op het terras.
“In het beroepssecundair zijn er opleidingen restaurant/keuken die leiden naar een diploma chef-kok of maître”, zegt directeur Barbara Himpens. “Leerlingen kunnen al kiezen vanaf het tweede middelbaar en hier ook een zevende specialisatie volgen. In het deeltijds onderwijs leiden we op tot snackbarmedewerker of hulpkok. We pakken ook uit met het zevende jaar werkplek- of duaal leren.”

Foodbox leerlingen 02

De Foodbox ligt goed in desmarkt: het aantal leerlingen steeg van zeventig vorig schooljaar naar honderd nu, een gevolg van de nieuwbouw en professionalisering van de opleiding.
De meeste leerlingen komen uit de regio, zoals Besma Gadou (16): “Ik mis de oude hotelschool aan het station, want ik startte er mijn opleiding en heb er mooie herinneringen aan. We keken erg uit naar onze nieuwe lokalen en die overtreffen onze verwachtingen. Het is modern, gezellig en prettig om hier les te volgen. Tijdens de opleiding leren we zowel koken als bedienen, maar voor mijn later beroep gaat mijn voorkeur toch uit naar zaalverantwoordelijke.”
De tweede test voor de Foodbox volgt op 14 oktober als ook het klantenrestaurant opent. “Op maandag en dinsdag koken onze leerlingen gastronomisch voor klanten. Op donderdag is de bistro open. Prijzen variëren van 8 tot 45 euro. Het publiek bestaat uit familieleden, gewone Oostendenaars en mensen die onze school willen leren kennen”, zegt Impens.
Ook avondschool Scala maakt gebruik van de Foodbox voor 360 volwassenen voor de opleiding kok, VDAB-cursisten, de afdeling bakkerij en drankenkennis/wijnleer.

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad

Hotelafdeling Ensorinstituut start nieuw schooljaar in gloednieuwe Foodbox

 

Ensor Hotelafd 01 

De leerlingen Hotel van het Ensorinstituut starten het schooljaar op 2 september in de gloednieuwe Foodbox. Het gebouw naast het Ensorinstituut is volledig klaar en biedt de allernieuwste snufjes in vier volledig ingerichte keukens. De opleiding was tot eind vorig schooljaar nog ondergebracht in de oude hotelschool aan het station.Ensor Hotelafd 02

De afdeling Hotel zal tegen de start van het schooljaar zo’n 80 leerlingen tellen, dat is al meteen een stijging ten opzichte van vorig jaar. De nieuwbouw heeft daar zeker iets mee te maken. “We merken nu inderdaad al dat we de plaats die we hebben volledig zullen kunnen benutten. De nieuwe school heeft een positieve invloed op het leerlingenaantal. Ouders en leerlingen die een rondleiding volgen, zijn dan ook onder de indruk”, licht directeur Barbara Himpens toe. Het nieuwe gebouw kwam niets te vroeg. De oude hotelschool was behoorlijk verouderd en er werd niet meer geïnvesteerd omdat het gebouw sowieso wordt afgebroken. “In het laatste schooljaar kwam er veel lap- en tapwerk aan te pas om het jaar rond te krijgen. We voldeden nog aan de normen, maar het was niet meer aangepast aan wat we wilden aanbieden. Nu is het gebouw ergonomisch aangepast en heel functioneel ingericht.”

Allernieuwste snufjes
Alle praktische lessen zullen in het nieuwe gebouw gegeven worden. Voor de theorielessen gaan de leerlingen naar het Ensorinstituut naast de deur. De volledige afdeling Hotel van voltijds, deeltijds tot duaal leren kan terecht in de Foodbox, alsook de avondschool. Alle leerlingen zullen gebruik kunnen maken van moderne apparatuur. “We hebben de allernieuwste snufjes voorzie qua apparatuur. Het is ook mooi en efficiënt ingericht. Op de benedenverdieping zijn naast het onthaal nog koelruimtes, kleedkamers en andere technische ruimtes. We hebben ook een verdieping met keukens met een gedeelde wasstraat. We hebben bovendien een didactisch restaurant en op de bovenverdieping is er een groot restaurant dat openstaat voor het publiek. Hier is een open keuken voorzien. Op het dak is er terras met heel wat plaats. Het restaurant gaat pas in oktober open. We moeten nog volledig opstarten in het nieuwe gebouw. Het zal voor iedereen nog even aanpassen zijn.”

Drie campussen
Het project zit al enkele jaren in de pijplijn en de bouw zelf heeft twee jaar geduurd. “Het was geen evident project voor ons als school, ik ben dan ook blij met de ondersteuning die we krijgen vanuit de scholengroep Stroom. Dankzij hen konden we dit realiseren.” Het Ensorinstituut beschikt nu over drie campussen. In de Schapenstraat werd enkele jaren geleden al de Box geopend voor ondermeer de richting podiumtechnieken. “Door het type gebouw hebben we dit de ‘Foodbox’ genoemd om de fysieke campusplaats aan te geven. Het hoofdgebouw is nu de ‘Be Box’ om te verwijzen naar het ‘zijn’. Alle andere afdelingen worden hier ondergebracht. Foodbox spreekt de jongeren ook meer aan als naam”, zegt de directeur nog.

Artikel verschenen op de website van HLN

Leerlingen van de Autonome Middenschool Bredene brengen het toneelstuk De Tovenares van Oz

 

Het is weer zover! De leerlingen van de eerste graad hebben samen met de leerkracht Nederlands gewerkt aan een eigen versie van De tovenaar van Oz, het bekende verhaal van Frank Baum. De voorstelling gaat door op vrijdag 17 mei in de feestzaal van de Europaschool (ingang via Unescostraat).
De deuren gaan om 19u open en de voorstelling start stipt om 19.30u. Iedereen is welkom, tickets te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Wij hopen van harte dat u hierop aanwezig kunt zijn.
 

 

MSBredeneAffTovenaresOz

Filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem deelt kennis met studenten Pegasus en Centrum

 

AthenaVanBendegem01 

Jean Paul Van Bendegem was te gast in Oostende. Hij kwam er een lezing wiskunde en logica geven voor de studenten van het Atheneum Pegasus en Atheneum Centrum.

Van Bendegem (66) bezocht eerst de campus Pegasus, waar hij in kleine groepjes in dialoog ging met de studenten wiskunde en wetenschappen. Daar werd onder meer aan probleemoplossend denken gedaan. In de namiddag gaf de bekende filosoof en wiskundige een boeiende voordracht over logica in het auditorium van het Vesaliusinstituut, waar de derde graad van athenea Pegasus en Centrum bijeenkwam. De komst van Van Bendegem viel niet toevallig samen met het einde van de ‘Maand van de filosofie’. “We willen de jongeren klaarstomen op enerzijds de intensieve samenwerking tussen Pegasus en Centrum volgend jaar”, duidt directeur Jean Surmont van Pegasus de filosofische dag. “Van Bendegem is als professor ook een uitstekend spreker voor de studenten als voorbereiding op het hoger onderwijs.” Van Bendegem zelf genoot zichtbaar van zijn tijd met de jongeren. “Sinds ik eind vorig jaar op emeritaat - of pensioen - trok, heb ik meer tijd om lezingen te geven. Ik sta al eens voor groepen van bijvoorbeeld het Davidsfonds, Markant of Neos, waar toch meestal een iets ouder publiek opdaagt. De jonge studenten die vandaag voor me zaten, leunen het dichtst aan bij de groep waar ik vroeger aan doceerde in de VUB. Het was niet de bedoeling om hun hoofd vol te proppen met kennis, maar de studenten wat voorbeelden over logisch denken bij te brengen die ze later kunnen gebruiken. Het moest leuk en luchtig blijven. Ik ben alvast tevreden met hun reacties en luisterbereidheid.   

AthenaVanBendegem02

AthenaVanBendegem03

Artikel verschenen op de website van HLN

Directeur van basisschool Arnoldus wil in vier weken 1.000 km fietsen

 

Basisschool GO! Arnoldus in de Brouwerijstraat, Oudenburg, krijgt de komende jaren een make-over met de aanleg van een groene speelplaats, van een fietspad op het grasveld achter de school en vooral met een grote renovatie van de schoolgebouwen. "Dit is echt een primeur, want de toekenning van de subsidie van twee miljoen euro weten we nog maar pas", glundert directeur Vera Verlinde die haar school zelf een financieel duwtje in de rug wil geven via een eigen opgezette sponsoractie.

De basisschool van het gemeenschapsonderwijs werd in 1963 geopend. De gebouwen hebben intussen al veel stormen, lees leerlingen, doorstaan en kunnen een grondige renovatie gebruiken. "En die komt er, want we kregen pas het bericht dat onze school twee miljoen euro wordt toegewezen om een grondige opfrissing te realiseren", zegt directeur Vera Verlinde trots.
"In een eerste fase worden de totale buitenschil en het dak vernieuwd. Er komt een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, nieuwe plafonds met energiezuinige verlichting, de ramen en vensters worden vernieuwd. In de eetzaal
komen vensters tot beneden, zodat de natuur als het ware binnenkomt in de school", legt de directeur uit.

1.000 KILOMETER
Maar een eerste uitdaging van Vera Verlinde wordt haal sponsoractie die ze ten voordele van de te realiseren groene speelplaats houdt. "Met de organisatie van allerlei activiteiten hebben we al wat centen gespaard, maar uiteraard niet genoeg voor wat we hier voor de kinderen willen tot stand brengen: een speelplaats in het groen met allerlei elementen. Ik wil hiervoor graag mijn steentje bijdragen en heb het idee opgevat om van 25 april tot 25 mei, de dag van ons Festival Tropical, 1.000 kilometer te fietsen en me hiervoor te laten sponsoren", klinkt het.
"Dat het een hele uitdaging is, ben ik me van bewust. Vooral de tijd zal me parten spelen, niet de afstand. Ik ben wel een echte fietsfanaat, van kinds af al. Gelukkig is mijn fietshandelaar bereid om altijd stand-by te zijn", lacht Vera Verlinde die in Oostende woont en veel met de fiets naar Oudenburg komt.

MEDESTANDERS
"Normaal fiets ik 1.000 kilometer in zo'n vier maanden, nu moet het in vier weken. Ik rij wel elektrisch. Om me te steunen organiseer ik de komende zondagen, woensdagen en ook op zaterdag 11 mei een fietstocht waar iedereen mag aan deelnemen, uiteraard mits me te sponsoren. Voor 5 euro maken we een tocht van 25 tot 50 kilometer", doet de directeur een oproep naar medestanders.
"Haal ik de 1.000 kilometer niet, dan betaal ik alle sponsorgeld terug", belooft Vera Verlinde. Naast de deelname aan één van de fietstochten kan je haar ook sponsoren door een zelf bepaald bedrag te storten op BE86 0013 3970 1150 op naam van Scholengroep Stroom met de vermelding 'PJ0464 Vera doet het!' Je kan haar afgelegde afstand per dag volgen op de website van de school: www.arnoldusschool.be.

NIET BETOGEN
Waarom Vera Verlinde precies deze uitdaging met fietsen wil aangaan, is voor haar vanzelfsprekend en past in de visie van de school.
"Wij gaan niet op straat betogen voor het klimaat, maar willen onze leerlingen goede gewoontes aanleren. Ze fietsen bijna elke middag op school. We hebben hier heel wat eigen fietsen, ook voor de kleintjes. Fietsen is toch het vervoermiddel bij uitstek om kleine afstanden te doen. Een fiets is voor de meeste mensen ook betaalbaar, wat een auto niet altijd is. En als groene school willen we zorg dragen voor de natuur en het klimaat."

WERKGROEP GRAS
Om het project van de groene speelplaats op te zetten kwam in de Arnoldusschool de werkgroep GRAS tot stand, een samenwerking tussen personeel en ouders. "We zijn heel blij dat we voor het ontwerp een beroep konden doen op een papa die bij een architectenbureau werkt. Hij bezorgde ons een prachtig plan met ons logo, een boom op twee stammen, als basis. We zouden deze eerste fase van onze make-over graag realiseren tegen september 2019. De volgende fase, de renovatie, zou tegen eind 2020 klaar zijn en dan komt de derde fase, de aanleg van een heus fietspad, aan de orde", besluit Vera Verlinde, nu vooral uitkijkend naar veel mooie fietstochten.
De vraag die op ieders lippen ligt, is: Doet ze het of doet ze het niet? Het antwoord krijgen we op zaterdag 25 mei.

Artikel verschenen in Krant van West-Vlaanderen

Leerlingen basisonderwijs maken kennis met onze middelbare scholen op de scholenbeurs

 

Op 22 en 23 maart kregen leerlingen van het basisonderwijs en hun ouders de kans om alle middelbare scholen van scholengroep Stroom te leren kennen.

De scholenbeurs werd ingericht in de eventzaal van KV Oostende. Iedere school had een eigen stand waar ze zichzelf en de mogelijke opleidingen of richtingen voorstelden. Er waren leerkrachten die de nodige uitleg gaven, experimenten deden, ...
Hieronder enkel sfeerbeelden. Op de Facebook pagina van scholengroep Stroom zijn er nog meer foto's te vinden.


Scholenbeurs01   Scholenbeurs02
     
Scholenbeurs03   Scholenbeurs04
     
Scholenbeurs05   Scholenbeurs06

Mysterieuze gast in BS Arnoldus

 


 

Enkele dagen geleden kregen ze in basisschool Arnoldus een gast over de vloer. Alle leerlingen waren enthousiast. Iedereen wil weten wie het is en wat die persoon komt doen op school. Binnenkort volgt meer informatie op de website van de school: www.arnoldusschool.be

 Nieuwe doorstroomschool laat proeven van hoger onderwijs

 

AthenaDoorstroomschool 


De scholengroep Stroom van het gemeenschapsonderwijs gelooft in de onderwijsvernieuwing en voert die het komende schooljaar door. "We starten op 1 september met Athena, een grote doorstroomschool met 1.380 leerlingen", zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele. Docenten van hogescholen en universiteiten komen er ook gastcolleges geven.

Er komen vanaf 1 september een doorstroomschool Athena (die voorbereidt op hoger onderwijs) en vier domeinscholen: het Vesaliusinstituut (mens en wetenschappen), Ensorinstituut (met onder meer de hotelschool), Mercator (maritiem) en De Studio (methodeonderwijs).

1.380 leerlingen in Athena
"De oprichting van Athena is een belangrijke stap", zegt Chris Vandecasteele, algemeen directeur. "Het is een doorstroomschool met drie campussen — centrum, Pegasus (Stene) en sportschool Olympus/de Box - waar 1.380 leerlingen les zullen volgen. De eerste en tweede graad komen in Stene, de derde graad in het centrum. In Olympus wordt een zesjarige cyclus aangeboden omdat daar topsport en onderwijs gecombineerd worden." Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen) verklaarde onlangs dat ze na het wegtrekken van Howest en KHBO opnieuw hoger onderwijs wil aanbieden in de stad. Daar pikt het gemeenschapsonderwijs meteen op in.
"We zullen vanaf september samenwerken met Howest, HoGent, UGent en de VUB. Hun docenten komen hier gastcolleges geven. Zo kunnen onze leerlingen al proeven van hoger onderwijs. Maar het gaat ook verder dan loutere kennismaking. Zo zullen leerlingen examens kunnen afleggen en op die manier studiepunten voor het hoger onderwijs verdienen. Daarmee kunnen ze dan een vrijstelling krijgen voor de universiteit of de hogeschool."

Snel tempo
"Maar als je wil samenwerken met hogescholen en universiteiten is een goede infrastructuur belangrijk", zegt Vandecasteele.
"De nieuwbouw van Pegasus heeft moderne laboratoria. In de campus Centrum worden nu in snel tempo de labs vernieuwd, zodat we meekunnen op universitair niveau. De scholengroep investeert daarin 110.000 euro."
Verder raakte ook bekend dat de centrale diensten van de scholengroep in 2020 hun intrek zullen nemen in het vernieuwde A-gebouw, waar nu de fietsers de school bereiken in de Leon Spilliaertstraat en dat de twee historische huizen op nummer 26/27 in die straat zullen worden verkocht.

GEMEENSCHAPSONDERWIJS GROEIT
Het gemeenschapsonderwijs ziet zijn leerlingenaantal stijgen.
In de 26 scholen van de GO!-scholengroep Stroom zitten volgens de belangrijke februaritellingen 9.601 kinderen. Dat zijn er 286 meer dan vorig schooljaar. De scholen zijn gevestigd op 32 locaties in Oostende, Bredene, Middelkerke, Gistel, Oudenburg en Koekelare.
"De stijging in het GO! komt bijna volledig voor rekening van het secundair onderwijs en is te danken aan de herprofilering die we doorvoerden en die vanaf volgend schooljaar definitief in werking treddt", zegt algemaan directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom. "Veel leerlingen en ouders maakten nu al de keuze om erbij te zijn."

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad

 

 De leerlingen van De Vloedlijn bezoeken kinderboerderij De Lange Schuur

 

DeVloedlijnKinderboerderij01   DeVloedlijnKinderboerderij02


Met de slogan 'Wat je zelf maakt, smaakt altijd beter!' zagen we hier op de boerderij al veel proevende en lachende Vloedlijnkinderen.

Bewust omgaan met duurzame voeding. Een onderwerp dat vandaag niet meer uit onze maatschappij weg te denken valt. Met cvba Buitengoed werken wij daar graag aan mee door bv. eigen vlees te kweken met onze salersrunderen, scharrelvarkens en vleeskippen. Ook via de Biopluktuin, waar een ruim aanbod is aan groenten en fruit. 0f met 't Buitenbeentje en de Boerenmarkt, die zorgen voor de korte keten. Met de kinderboerderij richten we ons op de jongste doelgroep. Onze toekomst. Al vele jaren fietsen enkele Oostendse klassen richting onze moestuin om er te zaaien, planten, wieden,... en proeven.
Ze komen regelmatig terug, zodat ze zien dat hun eigen zaadje uitkomt, groener en ronder wordt. Na de grote vakantie komen we samen om van onze zelfgekweekte groenten lekkere aperitiefhapjes en verschillende soepen te maken.
Dit jaar gaan we nog een stapje verder. Op vraag van Caroline, van het MPIGO De Vloedlijn, werken we niet enkel tijdens het voorjaar, maar het héle schooljaar rond voedsel. Zij willen met hun school die bewustmaking van gezonde, duurzame voeding ook overmaken naar een bijzondere, kansarme groep. Niet evident, gezonde voeding gaat meestal niet gepaard met goedkope voeding. Caroline slaagde erin om een aardig bedrag samen te rakelen, dus gingen we in september van start.
Zo komt er iedere week een klas van De Vloedlijn op bezoek. De eerste sessies waren 'Zoete pluk'. De kinderen plukten onze appels en peren. We maakten er appelflappen van, sommige appels werden ook gepetst. Samen met de heks maakten we heksenpompoensoep - met speciale heksenkruiden. En tijdens de 'Week van de smaak' leerden de kinderen de smaken van de wereldkeuken. Af en toe een vies gezicht bij het zien van al die onbekende groenten en kruiden, maar bijna altijd vindt iedereen het lekker en is alles op.
Naast deze bewustmaking bij de kinderen, proberen we samen met De Vloedlijn ook de ouders te bereiken. We maken tweewekelijks een 5-tal pakketten met daarin het (over)aanbod van het moment. Dit kan gaan van tomaten tot eieren, van appelflappen tot soep. Meestal gemaakt door de kinderen die die week kwamen.
Hier merken we wel dat deze weg om de [meestal kansarme-) ouders te bereiken niet evident is. Sommige pakketten worden niet opgehaald. Houden zij zich vast aan hun eigen eetpatronen? Is de drempel te groot? Hoe dan ook, de niet-opgehaalde pakketten worden verdeeld in de klas en hier verwerkt. Niets gaat verloren.

Artikel verschenen in Zandkorrels

 Hun game is volledig uitgewerkt, leerlingen Kroonlaan testen zelfbedachte game

 

De zesdes van basisschool Kroonlaan in Oostende hebben kennisgemaakt met hun ‘droommachine’. Zij kwamen met het idee, studenten van Howest voerden het uit en kwamen met een ‘droomgame’ op de proppen, een hedendaags computerspel.

Twee maanden geleden namen studenten van de bacheloropleiding digital arts & entertainment de klas van juf Ruby voor een halve dag over. Ze stimuleerden de leerlingen om hun eigen droommachine te bedenke. Jari Van Hauwaert, student bij HoWest, is tevreden met het eindresultaat. “We hebben gekozen voor een mooi evenwicht tussen een avontuurlijk parcours en een puzzelgame. De spelers moeten in het eerste level valkuilen ontwijken en een niveau hoger komen de puzzels aan bod. Hoewel je toch een beetje moet nadenken, is het geen educatief spel. Puuur plezier is het uitgangspunt. Ook de figuranten in het spel zijn ontworpen op basis van de ideeën van de kinderen. Vraag me niet waarom, maar de jongens wilden per se dat we een patat in het spel staken. We hebben dan maar een ventje geïntegreerd in de vorm van een aardappel.”

Maar wat vinden de leerlingen zelf? Zij mochten het spel donderdagmorgen tijdens de schooluren uittesten in Howest. Shenaya Vanbillemont (12) uit Oostende reageert laaiend enthousiast. “Het is echt de max”, zegt ze met een brede lach. “Maar wel niet zo makkelijk. We zullen het spel thuis kunnen downloaden en ik ben zeker van plan om er nog uren aan te spenderen.”

KroonlaanGame01   KroonlaanGame02
     
KroonlaanGame03   KroonlaanGame04
     
KroonlaanGame05   KroonlaanGame06

Artikel verschenen op de website van HLN

 

 Uitvinders van zesde leerjaar basisschool Kroonlaan testen eerste prototype van hun droomgame

  KroonlaanGame01De leerlingen van Kroonlaan samen met de studenten van Howest die de droomgame hebben ontwikkeld

Half november heeft een studententeam van de Howest Bacheloropleiding Digital Arts & Entertainment de klas van juf Ruby van basisschool Kroonlaan voor een halve dag overgenomen. Ze stimuleerden de leerlingen om hun eigen droommachines te bedenken en te tekenen. Donderdag mochten de leerlingen het prototype al eens testen.

“De studenten van Howest zijn aan de slag gegaan met de ideeën van de leerlingen en hebben er enkele verwerkt in hun spel. Zo is er een leerling die een compagnon had ontworpen die nu het hoofdpersonage helpt om iets op te lossen. Er was ook een machine die aardappelen afschiet, en ook dat zit er in. De leerlingen zijn enorm enthousiast om hun ontwerpen zo tot leven te zien komen”, vertelt juf Ruby Lams. Tot eind januari hebben de studenten nog de tijd om op basis van hun ideeën een droomgame te ontwikkelen. Dan komen de leerlingen van het 6de leerjaar van GO! Basisschool Kroonloon samen met leerlingen van het Ensorinstituut naar Howest voor de inhuldiging van de game.
Juf Ruby en haar klas volgen elke stap van het maakproces online maar geven ook input en feedback tijdens de interactiemomenten. De studenten introduceren juf Ruby en haar klas in het ontwikkelingsproces van een computergame van A tot Z. Vanaf februari gaan leerlingen van het 2de jaar Artistieke Vorming en 7de jaar Graphic Design van het Ensorinstituut in Oostende houten ‘cut-outs’ van de spelfiguren en allerhande promomateriaal voor de game creëren. Het project kadert binnen MyMachine, waarbij drie onderwijsniveaus ‘droommachines’ realiseren.

KroonlaanGame02
De studenten van Howest gebruikten de ontwerpen van de leerlingen in hun game

KroonlaanGame03De leerlingen mochten het prototype al eens testen

Artikel verschenen op de website van HLN

 Zelfgemaakte houten accessoires van leerlingen Ter Zee brengen 4.500 euro op

  TerZeeHout01De sfeer zat er goed in tijdens de Warmste Speelplaats in Ter Zee in Oostende

Ter Zee zette zich voor de tweede keer in voor het goede doel in kader van de warmste week van Studio Brussel. Ter Zee is een school voor buitengewoon secundair onderwijs. “In 2017 was onze school genoodzaakt afscheid te nemen van Pavèl Derycke. Hij was een goedlachse schoolkameraad die bij iedereen een positieve vibe naliet”, vertelt Nathalie Vandenbussche, medewerker Ter Zee Oostende. Het project Hart van Hout werd opgestart ter nagedachtenis van Pavèl en groeide uit tot een groot succes. “De leerlingen hebben dit jaar opnieuw handgemaakte houten accessoires gemaakt.” De opbrengst van deze verkoop gaat naar Make a Wish en Habbekrats Oostende. Habbekrats zorgt voor een zinvolle invulling van de vrije tijd van Oostendse jongeren. “De leerlingen, zelfs degene die het soms moeilijk hebben in de les, werkten vol enthousiasme mee aan het project. Dit jaar werden magneetjes, brood- en tapasplankjes aangeboden. Tijdens vrije momenten, vervangingen en zelfs in de vakantie draaiden pyrografen, die in hout branden, overuren en zijn heel wat leerlingen en leerkrachten in de weer geweest om alle bestellingen te kunnen afwerken.” De actie leverde 4500 op en de school werd daarnaast ook gesteund door Villa Aqua die daar nog eens 2500 bovenop deed. De leerlingen verzamelden op de slotdag donderdag voor de warmste speelplaats om daarna naar domein Puyenbroeck te trekken om het geld te overhandigen aan de StuBru-presentatoren. “Voor ons leerlingen is dat een belangrijke uitstap. We kunnen als school weinig uitstappen doen door het beperkte budget, maar doordat Keolis de bus heeft gesponsord konden ze nu wel met 120 meegaan. Je merkt dat het enorm veel betekent enorm veel voor hen.”

TerZeeHout02 
De leerlingen van Ter Zee in Oostende trokken vol trots naar Domein Puyenbroeck om hun cheque te overhandigen

Artikel verschenen op de website van HLN

 Leerlingen van De Puzzel hebben nieuwe speeltoestellen gekregen

 

 DePuzzelApenparcours

Sinds enkele dagen kunnen de leerlingen zich volledig uitleven tijdens de speeltijd op een “apenparcours”.
Dat werd geïnstalleerd in beide afdelingen van basisschool GO! De Puzzel, afdeling Zandvoorde en afdeling Meiboom.
Ze kunnen er klimmen, hangen, hun evenwicht oefenen,...
Kortom ze kunnen hun energie kwijt om daarna weer fris en fit naar de klas te gaan.

 Leerlingen visserij worden voorbereid op een duurzame toekomst

 

MercatorProSea

De leerlingen visserij van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende krijgen vier dagen les rond ‘Vissen met toekomst’. Want het beroep van visser is de laatste tijd heel erg veranderd.

Heel wat nieuwe regels werden het laatste decennium geïntroduceerd. Dat maakt van het beroep van visser een complex geheel. De Stichting ProSea strijkt daarom deze week vier dagen neer in de school voor een internationale visserscursus. De organisatie zal gedurende vier dagen de leerlingen wegwijs maken in vier thema’s. Het eerste luik belicht duurzaamheid en maritiem milieu. Het tweede belicht hoe men ook winst kan maken door duurzaam aan de slag te gaan. Woensdag krijgen de leerlingen communicatietraining om hetgeen ze leerden ook daadwerkelijk te kunnen implementeren op de werkvloer. En op de laatste dag wordt de klimaatverandering behandeld.

Artikel verschenen op de website van HLN

 

 Leerlingen August Vermeylenschool maken verkeersspel

 

VermeylenVerkeersspel

De August Vermeylenschool heeft volop rond verkeersveiligheid gewerkt.
Zo zijn de leerlingen erin geslaagd om een eigen verkeersbord en verkeersspel te ontwerpen. De kinderen kregen allemaal fluohesjes die ze nu dagelijks dragen van en naar de school.
De aankoop van de fluohesjes werd mogelijk dankzij een sponsoring van Daikin en het winnen van een geldbedrag na deelname aan het Junior Da Vinci-project van stad Oostende.

Artikel verschenen op de website van HLN

 Leerlingen Vesalius laten peuters en senioren snoezelen

 

VesaliusPeutSen

De leerlingen van 6 Jeugd- en Gehandicaptenzorg aan het Vesaliusinstituut in Oostende hebben gisteren peuters van basisschool Vogelzang en enkele senioren van woonzorgcentrum De Boarebreker samengebracht voor een snoezelnamiddag.

Snoezelen, een samentrekking van snuffelen en doezelen, is een gebruikelijke zorgbehandeling voor dementerenden, mensen met een ernstige verstandelijke beperking én jonge kleuters. De leerlingen van het Vesaliusinstituut maakten met herbruikte spullen zelf het snoezelmateriaal en richtten drie kamers in met als thema de ruimte, de natuur en de tijd van toen. “De bedoeling is om de senioren samen een kamer te laten ontdekken met de peuters. Daarbij willen de interactie tussen beiden stimuleren”, licht leerkracht Ruben Vangheluwe toe. “Het bijzondere van deze activiteit is dat de jongeren alles zelf georganiseerd hebben. Ze trokken naar het woonzorgcentrum en naar de school om het project toe te lichten en mensen uit de nodigen.” De middag werd voor de peuters afgesloten met enkele spelletjes, terwijl de senioren nog konden genieten van een kopje koffie.

Artikel verschenen op de website van HLN

 Autonome Middenschool Bredene en MOEV hebben een tweede scholenloop georganiseerd

 

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Autonome Middenschool Bredene in samenwerking met MOEV een scholenloop langs de Spuikom, met start aan de surfclub Inside. Alle scholen van Bredene/Oostende en omstreken konden deelnemen via de leerkracht LO. Meer dan 600 kinderen en jongeren zetten opnieuw hun beste beentje voor en heel wat ouders kwamen hun kind aanmoedigen.
Door een vlotte samenwerking met verschillende instanties, medewerkers en vrijwilligers konden we spreken van een geslaagde editie.
Tot volgend jaar!

Enkele sfeerbeelden van de scholenloop. Wil je nog meer foto's zien klik dan hier.

01   02
03   04
05   06
07   08

 De Avondschool organiseert opnieuw 'Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs'

 

AvondschoolBesteKok2018 

Wie strijdt mee?

Na het overweldigende succes van de eerste editie, organiseert CVO DE AVONDSCHOOL Oostende voor de tweede maal de wedstrijd voor ‘Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs’ op 7 december 2018.
Deze ‘battle’ vindt plaats in de Horeca-afdeling van CVO DE AVONDSCHOOL Oostende, Leopold III-laan 1 te Oostende, met aansluitend een galadiner in Kinepolis Oostende.
Alle afgestudeerde koks of koks in opleiding van een CVO, Syntra of VDAB uit Vlaanderen kunnen meedingen naar deze felbegeerde titel, dus ook uw cursisten. De manier om talent uit het volwassenenonderwijs in de schijnwerpers te zetten.
Het thema van de wedstrijd dit jaar is ‘creatief met Noordzeevis’. De deelnemers moeten eerst een innovatief en creatief recept met Noordzeevis insturen. De ingezonden recepten worden vervolgens beoordeeld door een leesjury waaruit 6 finalisten genomineerd worden. De finale op 7 december 2018, zal bestaan uit het bereiden van het ingezonden recept, gevolgd door een opgelegde proef.
De gerechten zullen beoordeeld worden door professionele en gevestigde chef-koks zoals Wout Bru (La Bru’sserie en Songlier des Ardennes), Bartel Dewulf (bekend als jurylid uit ‘Mijn Restaurant’ en kok bij de Rode Duivels), Filip Claeys (sterrenchef De Jonkman), Kenny Danschotter (chef-kok Weinebrugge Sint-Michiel) en Iain Wittevrongel (eigenaar restaurant Mondieu) en Eric Miete (Culinair Advisor Coppert Cress),
’s avonds, op het galadiner in Kinepolis Oostende, zal de winnaar bekendgemaakt worden.

Wil je weten wie de winnaar wordt?

Schrijf je dan in voor het galadiner op vrijdag 7 december in het Kinepolis In Oostende.
Klik op het inschrijvingsformulier als je erbij wil zijn.

 Studenten leren bejaardezorg in woonzorgcentra

 

VesaliusSocHuis

Het Sociaal Huis en het Vesaliusinstituut werken samen om voor de opleiding thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige' ook duaal leren aan te bieden.

Tot nu konden deze studenten van het 7de specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige enkel in het regulier onderwijssysteem terecht, waar ze stage lopen in de zorginstellingen. Dit is voor hen soms demotiverend. Ze wilden meer op de werkvloer aanwezig zijn om daar de nodige competenties te verwerven.
Het systeem van duaal leren brengt daar verandering in. De leerlingen brengen per week 20 uur door op de werkvloer en in ruil voor de leertewerkstelling in de thuiszorg en de woonzorgcentra krijgen ze beperkte leervergoeding uitbetaald.

"Verschillende zaken worden op de werkvloer zelf aangeleerd, zoals omgaan met ouderen, werken in een team en aandacht voor werkvoorschriften. Maar naarmate de leertewerkstelling vordert kunnen deze werkstudenten ook meer en meer zelfstandig werken. Vijf studenten worden in het schooljaar 2018-2019 tewerkgesteld binnen de zorginstellingen van het Sociaal Huis Oostende. De werkstudenten werken in totaal een 34-tal weken. In de loop van de week gaan ze ook nog twee dagen naar school", licht Sociaal Huis voorzitster Vanessa Vens toe.

Artikel verschenen op de website van HLN

 MPIGO De Vloedlijn start met KiVa-antipestprogramma

 

VloedlijnKiVa

MPIGO De Vloedlijn, de basisschool voor buitengewoon onderwijs in de Maurice Sabbestraat, is gestart met het KiVa-project, een Fins antipestprogramma.

"Wij blijven ons inzetten en vernieuwen als het om het aanpakken van pesten gaat", zegt directeur Ann Hindryckx. "De kinderen hebben tijdens de lancering van het programma tal van opdrachten uitgevoerd om kennis te maken met de bedoeling van het project. Tijdens het schooljaar zullen onze speelplaatsen bemand worden met zogenaamde 'sheriffs', kinderen die met een zichtbaar fluo-hesje helpen toezicht te houden. Wanneer ze conflicten opmerken zullen zij dat melden. Op die manier hopen we de betrokkenheid én de verantwoordelijkheidszin van de leerlingen te vergroten", aldus nog de directeur. De school behaalde vorig jaar ook al de pesten-dat-kan-niet-laureaatprijs.

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad.

 Personeel Stroom. viert feest

 

 Op vrijdagavond 28 september was het voor de personeelsleden van alle STROOM -scholen verzamelen geblazen op hun jaarlijks personeelsfeest.

Voor de vierde keer werd gekozen voor het Staf Versluys Centrum in Bredene. Veel volk, heerlijke gerechtjes, een schitterend optreden maakten het een meer dan geslaagde avond voor alle collega's. Hieronder enkele sfeerbeelden. Wil je meer foto's zien dan kan je op onze Facebookpagina terecht of op de site van Nieuws Bredene.

 

PF01   PF02
PF03   PF04
PF05   PF06

 Speelplaats GO! Arnoldus is helemaal opgesmukt

 

 ArnoldusSpeelplaats01

Maandag 3 september werden de kleuters van basisschool GO! Arnoldus door een kleurrijke speelplaats aangenaam verrast. "Onze eigen juffen namen hiervoor het heft of beter de borstel in handen", legt directeur Vera Verlinde uit.

ArnoldusSpeelplaats03Onder impuls van juf Sara Vanhoutteghem kwam er in de Arnoldusschool, gevestigd in de Brouwerijstraat, een werkgroepje tot stand.
Nadat de speelplaats van de kleuters een tijdje geleden al een stuk overdekt werd, vonden de juffen het nodig om wat meer kleur en herkenningspunten aan te brengen.
Samen met Sara staken Maaike Welvaert, Lisa Pereira-Simoens en Fien Tribou de hoofden bij elkaar. Ze konden enkele ouders en leerlingen warm maken voor hun ideeën en tijdens de vakantie trokken ze hun overall aan.
"Eerst werd de grond met een hogedrukreiniger gereinigd, met dank aan enkele ouders", legt directeur Vera Verlinde uit. "We kochten verf en borstels aan om de ideeën van onze werkgroep uit te werken."
"Onze creatieve zorgcoördinator Fien Trybou tekende het meest uit. De stippen voor de rijen werden herschilderd, op de grond kwamen er spring- en loopspelletjes, borden om met krijt op te schrijven, op de muur verscheen een voetbalspel, ze creëerden een kleurrijke ballenbak en elk fietsje heeft nu zijn eigen plek met een letter P. "

KUNSTPROJECT
Directeur Vera is bijzonder opgetogen over het initiatief van haar team. De komende weken heeft de school nog meer in petto. "We werken aan een kunstproject dat zich richt op gevoelens en pesten op school."
"Daarvoor krijgen onze betonnen banken straks kunstwerken. Ze worden een plek waar de kinderen hun gevoelens kunnen uiten, conflicten kunnen uitpraten. En we willen nog meer inzetten op buiten zijn en spelen. Daarom wordt er geregeld ook buiten les gegeven. We hebben ook plannen om onze grote speelplaats aan te pakken.

ArnoldusSpeelplaats02 

Artikel verschenen in De Zeewacht

 Nieuwe richting Surf & Sail in de kijker

 

Maandag kwam er een cameraploeg van Ketnet filmen voor het jeugdjournaal Karrewiet van 18 september. Onze nieuwe richting in 1A EduSurf&Sail werd er in de kijker gezet. De leerlingen toonden hoe ze na amper een paar lessen al zelfstandig kunnen varen. Het enthousiasme van de leerlingen blijkt uit de interviews die ze gaven. Wij zijn terecht fier op onze leerlingen! We hopen dat de richting de toekomst nog wat kan groeien, want geef nu toe wie wil er niet tijdens de lesuren op onze eigen spuikom aan watersport doen? Tot nu toe verdiepten de leerlingen zich onder deskundige begeleiding van coach Filip Willems nog in het zeilen, vandaag zijn ze gestart met het windsurfen. In de wintermaanden zullen de leerlingen dan in de sportzaal meer conditietraining doen, werken aan een theoretische benadering van de watersport, knopen leggen, enz....
Meer info en foto's vind je op onze website : www.middenschoolbredene.be en onze facebookpagina : www.facebook.com/MiddenschoolBredene

Het jeugdjournaal kun je zien door hier te klikken. Het stukje over Surf & Sail start op 7m55s.

 MSBredeneSail01  MSBredeneSail03
  MSBredeneSail02

 Olympus wil een echte sportcampus worden

 

PegasusOlympus
Leerkrachten Morgane Vantiggel en Geert Engelen en coördinator Lars Wallaeys beleefden met de leerlingen van
de eerste graad een prima schoolstart (foto Timmy Van Assche)

De nieuwe campus Olympus, onderdeel van Koninklijk Atheneum Pegasus, heeft haar eerste schoolweek achter de rug. De leerlingen krijgen er via de specifieke lessenpakketten Edufoot en Edubasket vier extra uren sport. "Op termijn willen we uitgroeien tot een echte sportcampus", duidt coördinator Lars Wallaeys.

In de Schapenstraat betrokken 65 leerlingen, veertien leerkrachten, twee secretariaatmedewerkers en coördinator Lars Wallaeys de nieuwe campus Olympus. Van de 65 leerlingen zitten er 33 in het eerste middelbaar, de rest zit in het tweede jaar.
De school deelt het nieuwe gebouw met het Ensorinstituut en Centrum Deeltijds Onderwijs. Heel concreet kunnen jongens en meisjes er via de projecten Edufoot en Edubasket vier extra uren training krijgen.

Lars Wallaeys, 22 jaar actief bij KV Oostende en voormalig leerkracht, beschrijft als leidinggevende het belang van de nieuwe campus. "Jongens of meisjes die aangesloten zijn bij een voetbal- of basketclub, kunnen zich inschrijven voor Edufoot en Edubasket. Het basispakket van lessen zoals Nederlands, Frans, wiskunde en natuurwetenschappen, is hetzelfde als bij andere studierichtingen. Alleen krijgen ze hierbovenop vier specifieke uren sport. Het grote voordeel is dat wanneer een leerling stopt bij de sportclub - om welke reden dan ook -, hij of zij perfect kan instromen in een andere, klassieke studierichting. Ze missen dus niks." Toch wil Wallaeys iets duidelijk stellen. "Wij doen niet hetzelfde zoals het KTA in Brugge, waar je meteen acht uur sport krijgt. Bij ons staat de combinatie van sport en studies centraal. Je hoeft ook geen lid te zijn van een profclub in de regio, zoals KV Oostende of BC Oostende. We werken wel met hen samen, bijvoorbeeld voor het gebruik van het kunstgrasveld op de Schorre, de Mister V-Arena of trainingsinhoud, wat zorgt voor een zeer professionele begeleiding en aanpak. We hebben leerlingen die voetballen bij Bredene, Spermalie of Fusion of basketten bij Gistel."

Complete campus
Momenteel kan Olympus gebruik maken van vijf leslokalen in de Schapenstraat.Alle theoretische vakken vinden hier plaats, al moeten ze soms nog eens een dagje pendelen naar Pegasus in de Steensedijk voor specifieke vakken, zoals natuurwetenschappen, plastische opvoeding of techniek. "Momenteel wordt er gebouwd aan een nieuwe sporthal. Die zouden we vanaf het schooljaar 2019-2020 kunnen gebruiken. Het vergroot niet alleen de visibiliteit van Olympus, maar behalve de sportzaal zelf zijn er nog eens drie lokalen en een wetenschapsklas. Daardoor kunnen we op termijn uitgroeien tot een complete sportcampus met richtingen als wetenschappen en moderne talen, en een tso-afdeling."

Artikel verschenen op de website van HLN

 Kalenderverkoop om reumapatiënten te steunen

 

EnsorKalenderverkoop

Vzw CreaRa heeft samen het Ensorinstituut een verjaardagskalender ontwikkeld om mensen te sensibiliseren rond verborgen chronische ziekten. Zo vond voorzitster Sophie Viaene enkele vrouwelijke patiënten bereid om zich te laten bodypainten , met de onderliggende boodschap dat de onzichtbaarheid van hun ziekte en de voortdurende pijn het risico verhogen op een kwetsbaar sociaal en beroepsmatig leven. “Statisch gezien wordt iedere Belg wel eens geconfronteerd met iemand die lijdt aan deze ziekten”, vertelt Viaene. De verjaardagskalender wordt verkocht voor 7 euro. De opbrengst van de verkoop wordt dit jaar gebruikt voor de belangenvereniging Orka, die jonge reumapatiënten bijstaat en ondersteunt.

Artikel verschenen op de website van HLN