Directeur van basisschool Arnoldus wil in vier weken 1.000 km fietsen

 

Basisschool GO! Arnoldus in de Brouwerijstraat, Oudenburg, krijgt de komende jaren een make-over met de aanleg van een groene speelplaats, van een fietspad op het grasveld achter de school en vooral met een grote renovatie van de schoolgebouwen. "Dit is echt een primeur, want de toekenning van de subsidie van twee miljoen euro weten we nog maar pas", glundert directeur Vera Verlinde die haar school zelf een financieel duwtje in de rug wil geven via een eigen opgezette sponsoractie.

De basisschool van het gemeenschapsonderwijs werd in 1963 geopend. De gebouwen hebben intussen al veel stormen, lees leerlingen, doorstaan en kunnen een grondige renovatie gebruiken. "En die komt er, want we kregen pas het bericht dat onze school twee miljoen euro wordt toegewezen om een grondige opfrissing te realiseren", zegt directeur Vera Verlinde trots.
"In een eerste fase worden de totale buitenschil en het dak vernieuwd. Er komt een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, nieuwe plafonds met energiezuinige verlichting, de ramen en vensters worden vernieuwd. In de eetzaal
komen vensters tot beneden, zodat de natuur als het ware binnenkomt in de school", legt de directeur uit.

1.000 KILOMETER
Maar een eerste uitdaging van Vera Verlinde wordt haal sponsoractie die ze ten voordele van de te realiseren groene speelplaats houdt. "Met de organisatie van allerlei activiteiten hebben we al wat centen gespaard, maar uiteraard niet genoeg voor wat we hier voor de kinderen willen tot stand brengen: een speelplaats in het groen met allerlei elementen. Ik wil hiervoor graag mijn steentje bijdragen en heb het idee opgevat om van 25 april tot 25 mei, de dag van ons Festival Tropical, 1.000 kilometer te fietsen en me hiervoor te laten sponsoren", klinkt het.
"Dat het een hele uitdaging is, ben ik me van bewust. Vooral de tijd zal me parten spelen, niet de afstand. Ik ben wel een echte fietsfanaat, van kinds af al. Gelukkig is mijn fietshandelaar bereid om altijd stand-by te zijn", lacht Vera Verlinde die in Oostende woont en veel met de fiets naar Oudenburg komt.

MEDESTANDERS
"Normaal fiets ik 1.000 kilometer in zo'n vier maanden, nu moet het in vier weken. Ik rij wel elektrisch. Om me te steunen organiseer ik de komende zondagen, woensdagen en ook op zaterdag 11 mei een fietstocht waar iedereen mag aan deelnemen, uiteraard mits me te sponsoren. Voor 5 euro maken we een tocht van 25 tot 50 kilometer", doet de directeur een oproep naar medestanders.
"Haal ik de 1.000 kilometer niet, dan betaal ik alle sponsorgeld terug", belooft Vera Verlinde. Naast de deelname aan één van de fietstochten kan je haar ook sponsoren door een zelf bepaald bedrag te storten op BE86 0013 3970 1150 op naam van Scholengroep Stroom met de vermelding 'PJ0464 Vera doet het!' Je kan haar afgelegde afstand per dag volgen op de website van de school: www.arnoldusschool.be.

NIET BETOGEN
Waarom Vera Verlinde precies deze uitdaging met fietsen wil aangaan, is voor haar vanzelfsprekend en past in de visie van de school.
"Wij gaan niet op straat betogen voor het klimaat, maar willen onze leerlingen goede gewoontes aanleren. Ze fietsen bijna elke middag op school. We hebben hier heel wat eigen fietsen, ook voor de kleintjes. Fietsen is toch het vervoermiddel bij uitstek om kleine afstanden te doen. Een fiets is voor de meeste mensen ook betaalbaar, wat een auto niet altijd is. En als groene school willen we zorg dragen voor de natuur en het klimaat."

WERKGROEP GRAS
Om het project van de groene speelplaats op te zetten kwam in de Arnoldusschool de werkgroep GRAS tot stand, een samenwerking tussen personeel en ouders. "We zijn heel blij dat we voor het ontwerp een beroep konden doen op een papa die bij een architectenbureau werkt. Hij bezorgde ons een prachtig plan met ons logo, een boom op twee stammen, als basis. We zouden deze eerste fase van onze make-over graag realiseren tegen september 2019. De volgende fase, de renovatie, zou tegen eind 2020 klaar zijn en dan komt de derde fase, de aanleg van een heus fietspad, aan de orde", besluit Vera Verlinde, nu vooral uitkijkend naar veel mooie fietstochten.
De vraag die op ieders lippen ligt, is: Doet ze het of doet ze het niet? Het antwoord krijgen we op zaterdag 25 mei.

Artikel verschenen in Krant van West-Vlaanderen